“Dura tamen molli saxa
cavantur acqua” (“i tanmateix les dures roques són foradades
per l'aigua molla”). És un vers de n’Ovidi que Borja Moll va adoptar com a lema
de la seva editorial. De fet podria ser un lema aplicable a totes les activitats
que feim les persones quan la clau de l’èxit és la constància.
Agafat el vers literalment
ens endinsam en el món de la geologia; i resulta un poc complicat entendre la
dinàmica de la Terra perquè l’escala del temps humà no és la mateixa que la de
la “vida de les roques”. Però és amb el pas del temps i la constància dels
agents geològics que les roques s’erosionen, es desgasten i canvien. Tanmateix
sembla mentida que una cosa tan sòlida i forta com una roca pugui arribar a
fragmentar-se i convertir-se en trossos més petits com pedres i fins i tot
terra fina. De fet tenim l’expressió “més dur que una roca” que ens dóna
la falsa idea que les roques són eternes i inalterables.
Per altra banda, però,
existeixen fenòmens naturals que canvien el paisatge i les roques en molt poc
temps. Els més coneguts són els volcans i els terratrèmols.
Fa unes setmanes travessava
es Pas d’en Revull i en el tros de la Penya Fosca em vaig topar amb uns
excursionistes prou peculiars. Una parella d’edat, amb els seus fills i nets, avançava
lentament per entre l’encletxa de la
roca:
- Açò ho devia fer un terratremol!-
va dir l’ancià.
La paraula va fer tremolar
les versions més científiques, estandarditzades o procedents d’altres llengües
que tenc emmagatzemades entre les neurones del meu cervell. No va pronunciar
terratrèmol (amb accent) ni “terremoto” (o “torromoto”,
castellanismes). L’homo comentava que tenia 80 anys i no havia estat mai
per aquells paratges; tot era nou per ell. Per mi va ser nova la manera de
pronunciar aquest fenomen natural. Per sort, no hem d’emprar gaire aquesta
paraula: de terratremols se’n produeixen a Menorca o en les proximitats de tant
en tant, però són de baixa intensitat i imperceptibles pels humans. No crec que
l’encletxa de la penya que forma el Pas d’en Revull fos causa d’un terretremol.
És una zona de marès i, com tot el barranc, cada canaló, trenc i forat
sol ser provocat per l’erosió constant de l’aigua.
El marès és el nom de roca
que coneixem més a Menorca segurament per l’ús tradicional que n’hem fet i per
ser la roca predominant (boni bé exclusiva) del migjorn de l’illa. Marès vol
dir “de la mar” i és un nom molt encertat perquè justament aquesta roca es va
formar al fons marí (tothom ha vist copinyes fòssils dins el marès). El que és
més mal d’explicar és com va sortir a la superfície. Aquí tornaríem a nocions
de temps i constància.
Els ferreriencs coneixem
molt bé una altra roca encara que potser ignoram el nom. És la roca vermella
que tenim tan ran (s’Ermita, s’Enclusa, es Corral del rei, es Penell de Son
Tem, les lloses de la vorera des Pla de l’Església, s’enllosat des Pont, del
carrer Sant Joan, de la peixateria…). La gent entesa la coneix amb el nom de pedra
de cot. El nostre poble està edificat damunt aquesta roca vermella i damunt
els seus sediments duits pel torrent de son Granot. He sentit qualque vegada la
versió que relaciona el to acolorit d’aquesta pedra i terra amb el fet que ens
diguin “panxes rotges” (el femení de roig és roja, però a Menorca, com
en altres paraules dels mateixos sons, pronunciam rotja). Roig és igual que
vermell: cavall roig, terra rotja, creu rotja… Encara que és
curiós que confonem els colors quan ens referim als dels cabells de les
persones. Una dona rotja, per noltros, és una dona rossa (cabells
grocs). Tenir la cabellera vermella no té un nom particular a la nostra
terra i, si mateix, Ferreries té bastant de gent amb aquesta peculiaritat,
emperò hauríem de maldar no emprar el mot “pelirrojo”, val més dir d’una
persona que “té es cabells vermells”.
N’hi ha que a la pedra de
cot també li diuen pedra esmoladora perquè va servir (i serveix) per
esmolar ganivets de ferro. El que no pot esmolar la pedra és el cervell; esmolar
l'enteniment és exercitar-lo per comprendre millor les coses. Un company
glosador em deia en un mot:“avui vénc ben esmolat”.
Dins el mateix terme de
Ferreries, per dalt Sant Pere, Ruma i Son Vives, i també per la part d’Ets
Alocs i cap a Son Ermità, la roca canvia i agafa una tonalitat més grisa. És la
llosella. Diuen que és un terreny dur, mescla de terra i de pedra, i que
en cavar-lo fa llenques. Un fumador de tabac de pota, tal vegada un poc
primmirat, em deia que és més bo el que se sembra en aquesta terra: troba que
té un altre gust. No som prou entès per saber si una terra o altra fa canviar
el gust dels productes.
Aquesta setmana me n’he
entemut que fer un muntet de trossos de llosella dur bona sort. Devora es far de
Favàritx diuen que n’és ple d’aquestes monjoies. Desitjaria que fer
muntets de paraules també donàs tanta sort com tenir el llombrígol per amunt.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada